duminică, 21 noiembrie 2010

UVA SI UVB

Ne dorim cu totii o piele sanatoasa si un aspect mereu tanar , folosim ceea ce ne face bine sau ceea ce ne permitem si zi de zi din ritualul nostru de frumusete lipseste un gest esential antiage : crema de protectie solara . Protectie solara ? Iarna ? Toamna ? Primavara ? Vara ? Ultima intrebare este afirmativa pentru multe dintre voi iar continuarea ei ar fi : desigur cand merg la plaja ma protejez !!! Este un gest total gresit pentru ca suntem in permanenta expusi la radiatiile solare chiar si intro zi obisnuita de toamna ca acum cand soarele este ascuns dupa nori iar ceata densa micsoreaza orizontul nostru vizibil . 


Pentru o buna conduita de ingrijire si protectie trebuie sa folosim permanent in asociere  cu crema noastra de zi o crema de protectie solara . De ce ? Mai jos gasiti raspunsul !!!


Ingrijirea pielii este strans legata de 3 categorii de raze : Ultra-Violete , Vizibile si Infra-Rosii . O crema de protectie solara ne protejeaza de radiatiile ultra-violete iar factorul SPF este compus conform noilor reglamentari europene din 1 treime parte protectie UVA din totalul factorului si 2/3 UVB . 


UV = ULTRAVIOLET iar A,B,C reprezinta categoria de raze UV dupa lungimea de unda . 


UVC =  cea mai scurta lungime de unda care in mod normal nu atinge suprafata pamantului ea fiind blocata de stratul de ozon . Ocazional in zonele unde nu exista ozon organismul uman poate fi expus UVC si efectul este nimicitor . O foarte scurta expunere producere arsuri imediate iar expunerea prelungita la UVC este fatala .


UVB = este de fapt UV care ne bronzeaza si care creeaza si senzatia de caldura pe piele . Iarna suntem mai putin expusi la UVB deoarece pamantul este mai departe de soare iar UVB ajung mai greu pe suprafata pamantului . UVB are puterea de a penetra numai pana la nivelul epidermei a carei grosime ar putea fi comparata cu cea a unei coli A4 . In epiderma gasim keratinocitele , celulele bazale si melanocitele si nu gasim vase de sange sau nervi . Bronzul apare prin sinteza melaninei de catre melanocite si transferul melaninei la nivelul keratinocitelor . Melanina este deci substanta responsabila de aparitia bronzului .


UVA = este UV care are aceeasi putere in orice anotimp datorita lungimii de unda ; versus ultravioleta B a carei putere de actiune depindea de distanta pamantului fata de soare , UVA isi pastreaza forta nimicitoare tot anul . UVA este considerata de unii experti o radiatie X usoara care are capacitatea de penetra hainele si ferestrele . Am vazut acum ceva timp un set de poze ale unei doamne profesoare care timp de 30 ani a predat in aceeasi clasa iar catedra de la care preda a avut in toti anii aceeasi pozitie fata de fereastra . Partea expusa la soare era vizibil mai imbatranita si mai ridata fata de cea care nu a stat de partea ferestrei . Pentru a observa efectele daunatoare ale soarelui este suficient un test simplu sau chiar si o observatie in caminul vostru : analizati culoarea unei tesaturi care sta in dreptul ferestrei sau lasati o carte la geam timp de cateva luni si veti vedea diferenta intre cele 2 coperti . UVA patrunde prin epiderm si ajunge in derm . Dermul este cel care isi incetineste reinnoirea dupa 28 ani si este de fapt responsabil de imbatranirea pielii . Epidermul exprima suprafata dermului ; ca o mica paralela as spune ca epidermul este cearsaful iar dermul salteaua .... acum faceti un exercitiu de imaginatie : cum arata cearsaful daca lipsesc cateva arcuri din saltea ? Patul imaginat este de fapt un ten ridat care si-a pierdut profund in derm cantitatea si calitatea fibrelor de colagen si de elastina . Un factor principal responsabil de pierderea calitatii dermului sunt UVA-urile care patrunzand profund in derm ii altereaza forma si partile care il compun .


Ca si concluzie : UV afecteaza ADN atat direct prin depletia lui in compusi ( ADN dimeri ) sau indirect prin actiunea radicalilor liberi iar ca si radiatii care ajung in contact cu noi , vara trebuie sa ne ferim de UVB si UVA si pe tot parcursul anului de UVA . 


Cu toate acestea va recomand nu sa va feriti de soare ci sa aveti o conduita sanatoasa care nu numai ca va intarzia aparitia prematura a ridurilor si a imbatranirii externe dar va ajuta sa va pastrati un corp sanatos . Protectia este esentiala pe tot parcursul anului si nu uitati : soarele regleaza ceasul nostru biologic si activarea vitaminei D . 

6 comentarii:

  1. Eu am devenit putin obsedata de factorul de protectie de cand au inceput sa-mi apara mici pete pe corp, ca niste pistrui. Fata mi-o protejez tot timpul, fie vara, fie iarna, iar vara, ritualul meu de iesire din casa pot sa spun ca a inceput sa semene cu pregatirile de razboi, crema de protectie e sfanta. Ca sa nu mai zic de beta-caroten, pe care incep sa il iau de cum incepe primavara si pana la primele ploi de toamna.

    In schimb, cand eram mica am fost banuita de rahitism, din cauza ca eram efectiv piele si oase, asa ca ma tineau parintii mei la plaja cat puteau de mult. Imi place soarele, sunt cu preponderenta o fiinta solara, dar ultimele veri m-au bagat in sperieti, mai ales ca am si un mic aparat de buzunar pentru masurarea razelor UV si nu prea mi-a placut ce arata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Jules .... si eu am fost rahitica ... aveam picioarele in X datorita rahitismului si timp de cativa ani parintii mei trebuiau sa ma duca la mare pentru cura de soare . Soarele este si prietenul si dusmanul nostru ... din pacate foarte putini constientizeaza cat de mult rau ne poate face . Vad fetitele la televizor care folosesc vara doar ulei de masline si imi este tare mila de ele ... nebunie curata :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Am inceput si eu sa folosesc creme cu factor de protectie, inclusiv in perioada rece. Ma refer la creme pentru ten. Am observat ca pelicula aceea putin alba pe care o lasa pe piele se imbina foarte bine cu fondul de ten si, nu stiu cum, ascunde liniile fine din jurul ochilor sau gurii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da ... cremele de protectie solara sunt de obicei bune baze de machiaj . Liniile fine din jurul ochilor probabil le ai datorita lui Roaccutane .... deshidrateaza tenul si mucoasele . Incearca sa bei cat mai multa apa , sa folosesti creme foarte hidratante si grase ... In cat timp vei termina tratamentul si de cand il urmezi ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga Jules .... fototip deschis sau inchis tot nu scapi de blestemul soarelui . Exista studii care arata ca persoanele cu fototip inchis ( de la AA2 in sus ) sunt mai predispuse la melanoame . Eu pe toata lumea sfatuiesc sa se pazeasca cat mai bine .... mai bine sanatos decat bronzat . Nu as face rabat pentru un strop de culoare :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Iau Roaccutane de 3 luni si-l voi lua pana la anul, pe vremea asta.
    Folosesc crema hidratanta deja, altfel imi crapa pielea de pe fata.

    RăspundețiȘtergere